הנדסה גנטית

מזון בימינו הינו עסק גדול – עסק של כסף גדול ופוליטיקה.

מזון הפך לסחורה שאפשר לרשום עליה פטנט, להיות הבעלים שלה ולמכור אותה בשוק הגלובלי.

ה-DNA הינה מולקולת ענק המורכבת מחומצות גרעין שכל המידע על תהליכים ביולוגיים,  גדילה ותכונות פיזיקאליות מוצפן בתוכה. חתיכה של DNA המקושרת עם תפקוד ספציפי של האורגניזם נקראת "גן". שילוב גנים מאורגניזמים שונים ישנה את תכונותיו של האורגניזם "מושתל הגנים" ושימוש בטכנולוגיה זו הנקראת הנדסה גנטית תיצור מודיפיקציה גנטית באורגניזם החדש שיצרנו:   GMO
(Genetically modified organisms). השימוש פה בביוטכנולוגיה כדי לגרום מניפולציה ברמה המולקולרית של האורגניזם וע"י כך ליצור, לפתח ולשווק מגוון רחב של מוצרים.

אז מה הבעיה?

נכון להיום פחות מ- 10%מתפקוד ה- DNA מובן וידוע ומעל 90% אינו מובן ונקרא: Junk DNA   DNAזבל – בתרגום ישיר, ע"י ביולוגים  מולקולריים. כלומר התפקוד של מעל  90% ממולקולת ה-DNA אינו ידוע. ללא ידע של 90% ומעלה מתפקוד ה-DNA,  אף אחד לא יכול לטעון, באופן רציונלי, כי הוא יכול לצפות ולשלוט בתוצאות של אוכל מהונדס גנטית. כמו-כן, גנים לא מתקיימים באופן עצמאי, הם מתקיימים בתוך קומפלקס של מערכת סינרגטית של רשתות שונות.(4) והעובדה שהתעשייה לא מתעסקת עם הקומבינציות של רשתות גנטיות אלו גורם למדע ההנדסה הגנטית להיות לוקה בחסר ומסוכן.

הוכחה מדעית ממחקרים ארוכי טווח לבטיחות השימוש במזון מהונדס גנטית לבני האדם – לא קיימת.

העובדה שאין תיוג על מוצרים מהונדסים גנטית בישראל ובארה"ב (באירופה יש תיוג) הופך אותנו לשפני ניסיון המשתתפים בניסוי רחב ממדים בלי ידיעתנו או הסכמתנו.

לצערנו העובדות מצביעות על כך ש:

 כל המזונות המהונדסים גנטית אף פעם לא נבדקו לבטיחות בשימוש ארוך בבני אדם.

  • יצרנים יכולים להגיש בפנינו מזון מהונדס גנטית ללא פיקוח הממשלה (בארה"ב וגם בארץ) וללא ידיעת הצרכן.
  • מדענים הזהירו אודות סכנות פוטנציאליות מהשימוש במזון מהונדס גנטית: כולל סרטן ומחלות נוספות.
  • ילדים הנם הפגיעים ביותר ממזון מהונדס גנטית בשל העובדה שהגוף שלהם מתפתח במהירות.

אנו מניחים כי ממשלת ארה"ב תעשה כל שביכולתה לוודא שהמזון המהונדס גנטית יהיה בטוח עבורנו ועבור הסביבה, כאשר אחת ממשימותיו החשובות של ה-FDA היא להגן על בריאות הציבור. אז מה עמדתו של ה-FDA  לגבי מזון מהונדס גנטית? "ה-FDA לא מצא לנכון לערוך סקירות מדעיות על מזון שמקורו בהנדסה גנטית… יצרן המזון אחראי על הוכחת בטיחות המזון שהוא מייצר".(1)

זה נאיבי לצפות מחברות לביוטכנולוגיה והנדסה גנטית שאמורות להפיק רווחים ממוצריהם לספק אינפורמציה מרצונן החופשי, כאשר אינפורמציה זו עלולה לסכן את הרווחיות שלהם.

אבל עפ"י חברת מונסנטו – חברת ענק ביוטכנולוגית: "מונסנטו אינה יכולה לערוב לבטיחות של מזון שעבר הנדסה גנטית. האינטרס שלהם הוא למכור כמה שיותר ממזון זה. תפקידו של ה-FDA הינו לוודא את בטיחות המזון הזה" (2).

אז אם ממשלת ארה"ב, ממשלת ישראל (לאור העובדה שחברת מונסנטו כבר נכנסה לישראל) וגם יצרני המזון אינם אחראים לגבי הבטיחות של מזון מהונדס גנטית. מי אחראי?

 מחקרים:

מעט מחקרים על בטיחות המזון המהונדס התבצעו בבעלי חיים ולא נערכו מחקרים בביוכימיה, אימונולוגיה (תורת החיסון), פתולוגיה של רקמות, תפקודי מעי, תפקודי כבד ותפקודי כליות. כמו-כן מחקרים של האכלת חיות במזון מהונדס גנטית היו לתקופות קצרות מדי כדי לבחון מחלות רבות כולל ההשפעה על הדור הבא(3).

מחקרים מדעיים שהתבצעו בבעלי חיים שהואכלו במזון מהונדס גנטית הראו שחלק מחיות אלו פתחו גידולים טרום סרטניים, פיתחו מוח, כבד ואשכים קטנים יותר, מערכת חיסונית פגומה, ניוון חלקי של הכבד, נגעים בכבד בקיבה ובכליות, דלקות בכליות ובעיות עם תאי הדם (3).

מזון המהונדס גנטי בישראל:

ישראל הינה מעצמה עולמית בטכנולוגיות חקלאיות ומתקיים בה מחקר רב ומתקדם מאוד בנושא הנדסה גנטית בצמחים. כיום אין בארץ גידול צמחים מהונדסים למטרות מסחריות ולכן אין תוצרת חקלאית מקומית שעברה הנדסה גנטית. לעומת זאת, יתכן יבוא של מוצרים מוגמרים המכילים רכיבים מהונדסים גנטית וכן שימוש בתעשיית המזון בארץ בחומרי גלם מהונדסים גנטית המיובאים מארה"ב ומדינות אחרות.

איך אנחנו חשופים למזון מהונדס גנטית?

אם נביט במזווה שלנו: נמצא שם דגני בוקר, קרקרים, עוגיות, חטיפים, חלב סויה, פורמולה לתינוקות ועוד. מוצרים אלו קרוב לוודאי מכילים תוצרים מהונדסים גנטית כמו סירופ תירס למשל.

7 הגידולים המהונדסים גנטית המובילים (7):

תירס – כ-90% מהתירס שגדל בארה"ב מהונדס גנטית. את התוצרים שלו אפשר למצוא בקורנפלקס, דגני בוקר, עוגיות ועוד מגוון מוצרים מעובדים שמכילים סירופ תירס. בנוסף לכך מהווה מזון בתזונת בעלי החיים.

סויה – מהווה מרכיב מרכזי באוכל מעובד ומופיעה בשמות שונים: לציטין, שמנים מוקשים, חומרים מתחלבים, תוסף של ויטמין E,וחלבונים.

זרעי כותנה: 94% מהכותנה שגדלה בארה"ב מהונדסת גנטית. משתמשים בזרעי הכותנה כשמן צמחי, מרגרינה ולחטיפים מטוגנים כמו: צ'יפס תפוחי אדמה.

אלפלפא: החוואים מאכילים את הבקר באלפלפא מהונדסת גנטית ואנו אוכלים מתוצרת החלב שלה: יוגורט, גבינות, חמאה, בשר ועוד.

פאפאיה- 75% מגידולי הפאפאיה בהוואי הינו מהונדס גנטית להתגבר על וירוס הרינגספוט.

קנולה: כ90% מגידולי הקנולה בארה"ב מהונדסים גנטית. משתמשים בשמן הקנולה לטיגון.

סלק סוכר: בארה"ב 54% מהסוכר מקורו בסלק סוכר, כאשר 90% מיבול סלק הסוכר בארה"ב מהונדס גנטית.

האינפורמציה עפ"י הספר:

  "Shedding Light on Genetically EngineeredFood" By: Beth H. Harrison, Ph.D.

המחברת ביצעה את עבודת הדוקטורט שלה בנושא של בריאות טבעית והתמקדה בפוליטיקה ובסיכונים הבריאותיים הנובעים ממזון מהונדס גנטית.

1) Statement of food policy: Foods derived from new plant varieties. FDA Federal Register, Vol. 57 No. 104, p. 22991 (May 29, 1992)

2) Pollan , Michael, "Playing God in the Garden". Organic Consumers association, originally released in the New York Times (October 25, 1998) http://www.organicconsumers.org/ge/playinggd.htm

3) Smith, Jeffrey M. "Most Offspring Died When Mother Rats Ate Genetically Engineered Soy." Spillig the beans newsletter (October 2005).  http://seedsofdeception.com/utility/showArticle/?objectID=297

4) Suzuki, David. "Biotechnology: a genetic's perspective."

5) https://www.health.gov.il/UnitsOffice/HD/PH/FCS/NovelFood/Pages/EngFood.aspx

6) https://www.huffingtonpost.com/margie-kelly/genetically-modified-food_b_2039455.html

למידע נוסף:

מה בין השבחה גנטית להנדסה גנטית:https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4713274,00.html

מה הסכנות באוכל מהנדסה גנטית: https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3532046,00.html

About admin

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *